Zborovodja: Evgenij Paulus (031 466 562, evgenij.paulus@volja.net)

Organist: Jože Šušteršič (031 234 550, joze.sustersic@siol.net)

Vaje: sobota po večerni maši

 

Cerkveni mešani pevski zbor župnije Preska ima v župniji dolgo tradicijo, saj je obstajal že pred 2. svetovno vojno in potem po njej naprej. Trenutno se število pevcev vrti okrog številke 25, bilo pa jih je že tudi preko 35.

Zbor prepeva pri svetih mašah ob nedeljah in ob cerkvenih praznikih. Izven tega pa sodeluje tudi na dekanijskih revijah pevskih zborov.

 

Nekaj posebnih slovesnosti

V svoji zgodovini po 2. svetovni vojni je zbor doživel nekaj posebnih slovesnosti v svoji župniji in tudi drugod: proslavitev 200-letnice ustanovitve župnije, posvetitev nove cerkve v Preski s strani škofa Antona Vovka in tudi že 50-letnico te posvetitve; posvetitev nove cerkve v Ljubljani v Stožicah, blagoslovitev novega pastoralnega doma v Preski; doživeli in prepevali so pri petih novih mašah – pri štirih novih mašah v župniji in eni v Mavčičah, prepevali v Preski na Baragov dan (na dan, ki je bil v Sloveniji vsako leto v eni od župnij v molitev in predstavitev svetniškega kandidata Friderika Barage, misijonarja med Indijanci v Severni Ameriki). Seveda pa pevci ne pozabijo nase ob svojih veselih in žalostnih osebnih dogodkih, ki jih tudi ni malo.

 

Zborovodje, organisti

Zbor so doslej vodili različni organisti. Od konca druge svetovne vojne je bil organist najprej krajši čas sosed župnišča v Preski organist in skladatelj Lovro Hafner, tudi  organist v Šentvidu in v Ljubljani na Viču. Potem je bil organist Anton Tramte, uglaševalec in popravljavec klavirjev in harmonijev. Pevske vaje so bile v njegovi delavnici v Preski v stari šoli. Ko je bil organist on, ga je večkrat nadomeščala Terezija Peklaj, invalidka, ki je po vojni stanovala na Seničici. Peklajevo je v mladosti učil igranja harmonija in orgel na Topolu – pri sveti Katarini – sam stolni organist in skladatelj iz Ljubljane Franc Kimovec. Po Antonu Tramtetu je bil do leta 1984 organist Ivan Pišlar, ki je bil organist z zaključenim konzervatorijem, sicer pa upokojenec industrije Iskre. Nato dalje je orglal in vodil mešani zbor ter nekaj let tudi otroški zbor Jože Šušteršič.

 

Zanimivosti – le dve!

Pevci se spominjajo, da je v času, ko je bil v Preski organist Anton Tramte, v preški cerkvi nekajkrat zapel pri svetih mašah tudi vrhunski tenorist Josip Gostič skupaj s cerkvenim zborom. Pesmi so bile Marijine za zbor in solista. Predhodno se je vedno udeležil tudi pevske vaje. Josip Gostič je bil prvak ljubljanske, zagrebške in dunajske opere. Spomini pa so tudi drugačni. Bila je pevska vaja v organistovi delavnici. Zunaj je zapadlo veliko snega, da je vse stalo, tudi vlaki, saj je bilo to leta 1952. Med vajo vstopita v delavnico, pevsko sobo, komandir milice in krajevni aktivist, sicer železničar, z ukazom, da se prekine vaja in da so vsi mobilizirani za kidanje, to je za čiščenje snega na železniški postaji Medvode. Zgodovina bi lahko registrirala, da so takrat pevci »rešili« in oživili železniški promet tudi v Medvodah.

 

Zaključek

Zdaj imata skrb za zbor Evgenij Paulus za zborovodskim pultom in Jože Šušteršič za orglami, oba amaterja v cerkveni glasbi; poklicno pa ima Evgenij končano strojno fakulteto in Jože fakulteto za elektrotehniko.