Vzklik, ki je zaznamoval oratorijski ponedeljek, je bil: “Marija je Jezusova Mati, ker je Bogu rekla DA!

Pred prvim slovesnim dvigom zastave smo se vsi skupaj naučili oratorijsko himno. Uvodno molitev smo molili skupaj z angelom miru in fatimskimi pastirčki, ki se jim je nato prikazala Marija. Animatorji so uprizorili pomembne dogodke iz Marijinega življenja do vključno Jezusovega darovanja v templju. Nato smo v procesiji z Marijinim kipom odšli v cerkev.

Župnik Jure in katehet Matevž sta pripravila zelo nazoren prikaz, kako lahko tudi vsi mi kot Marija v svet prinašamo Jezusa – s poslušanjem, premišljevanjem in rojevanjem oz. udejanjanjem Božje Besede, kar nas je uvedlo v kateheze, ki so potekale v manjših skupinah.

Po malici so potekale številne zanimive delavnice. Po kosilu pa smo v veliki igri zbirali denar (del so ga otroci po lastni presoji oddali tudi v skrinjo dobrote), ki smo ga v nadaljevanju zamenjali za material in pripomočke, potrebne za gradnjo ladij. Na koncu nas je nagovorila tudi Marija, prispevki v skrinji dobrote pa so se pretvorili v bonbone.

Za zaključek dneva smo posneli še skupno fotografijo. Na Oratoriju Preska je bilo več kot 140 otrok in 45 animatorjev.

Za najstarejše udeležence, bodoče birmance, pa se je oratorijsko dogajanje nadaljevalo tudi zvečer in ponoči, saj so skupaj pripravili in pojedli večerjo, si ogledali film in prespali v spalnih vrečah.