V soboto, 11. marca, je 74 preških romarjev z dvonadstropnim avtobusom odšlo na vsakoletno postno romanje. Obiskali smo Gradež, otok Barbano, patriarhalno mesto Oglej in romarsko svetišče na Stari gori.

V Gradežu smo si ogledali starokrščansko baziliko sv. Eufemije, nato smo se z ladjico odpeljali na otoček Barbano, kjer stoji romarsko svetišče posvečeno Mariji, čigar začetki segajo že v leto 582. V tem svetišču smo imeli romarsko sv. mašo, pri kateri smo lahko Mariji zaupali prošnje in želje, ki so nas vodile na romanje in se ji zahvalili za varstvo. V Ogleju smo obiskali baziliko, ki je posvečena Devici Mariji in sv. Mohorju in Fortunatu, ki sta že v 4. stoletju tu oznanjala krščansko vero. V cerkvi smo si lahko ogledali 750 m2 mozaičnega tlaka, ki je originalen še iz bazilike, ki je na tem mestu stala v 4. stoletju. Mozaiki imajo bogato krščansko simboliko. Obiskali smo še svetišče Blažene device Marije na Stari gori, Marijo počastili s petimi litanijami in se ji zahvalili za čudovit dan, ki smo ga preživeli.

Zgodovino krajev, ki smo jih obiskali, nam je obširno opisal strokovni vodja g. Tadej Jakopič, za bogate duhovne vsebine in molitev pa je poskrbel naš g. župnik Jure Koželj. Obema en velik HVALA!

Bernardka Osovnikar