Poletni oratorij v Preski, že 17. po vrsti, se je začel s sveto mašo v nedeljo, 10. julija. Oratorija se je udeležilo 130 otrok, za katere je v petih oratorijskih dneh pod vodstvom Erike in Matica skrbelo 55 animatorjev, kar je največ do sedaj. Vsak dan smo začeli z molitvijo, dvigom zastave, oratorijsko himno in dramsko zgodbo o Ostržku, ki nas je vsakič naučila tudi kaj za naše življenje. Potem smo se skupaj odpravili v cerkev, kjer nas je župnik Jure uvedel v kateheze, ki so potekale v manjših skupinah. Po malici je bil čas za delavnice (lesno, slaščičarsko, lepotičenje, različne ustvarjalne, novinarsko, adrenalinsko, plesno, izdelavo inštrumentov, eksperimentalno, detektivsko in zanimive obiske), po kosilu pa so prišle na vrsto še popoldanske igre. V ponedeljek smo se razdelili v “družine” in se odpravili na potovanje po različnih državah, v torek smo uživali na vodnih igrah, v četrtek pa smo se preizkusili v orientaciji. V sredo smo se z vlakom odpeljali v Ljubljano, kjer smo se sprehodili skozi mestno središče in na kratko obiskali semenišče, stolnico ter škofijo. Veseli smo bili, da nas je prišel pozdravit tudi g. nadškof. V Tivoliju smo imeli malico, ogled tretjega dela zgodbe o Ostržku in kateheze, potem pa smo se tudi kopali v bazenu. Ob vrnitvi v Presko, kjer je nekaj ur prej divjalo hudo neurje, smo ugotavljali, kakšno srečo smo imeli z vremenom, saj smo bili deležni le nekaj dežnih kapljic. V četrtek zvečer je v dvorani pastoralnega doma potekal ples v maskah. V petek pa so nas obiskali policisti, ki so nam pokazali in povedali marsikaj zanimivega o svojem delu – lahko smo se povzpeli na njihovega konja, se spoznali s psom, nekateri so si nadeli policijsko opremo ali se dali vkleniti v lisice, vzeli so nam prstne odtise … Zanimivega obiska smo bili deležni tudi po kosilu (ki se je zaključilo z najboljšo sladico – medvoškim sladoledom), ko nam je reševalec Rok predstavil svoje vozilo, opremo in postopke oživljanja. Oratorij smo zaključili s sveto mašo v petek, 15. julija, popoldan.

Velika zahvala gre vsem, ki so omogočili izvedbo oratorija: Župnijski Karitas Preska, PGD Preska-Medvode za šotore, mize, klopi ter izpeljavo vodnih iger, vodstvu OŠ Preska za uporabo igrišča in vsem sponzorjem ter dobrotnikom.

Oratorij Preska 2016 so podprli: Občina Medvode, Cementni izdelki Jarc, Zidarstvo Mrak, EMB Bizant, Pohištveni servis Osredkar, Hipnos, Tip, Mizarstvo Mrak, Kmetija Malenšek, Pohištvo Iskra, Sladoled Medvode, Foto Bobnar Medvode, Babičin kruhek, Slovenske železnice, Steklarstvo Omanovič, Atlantic Grupa in Obrat družbene prehrane Močnik Jože.

Več o našem oratoriju na https://www.facebook.com/OratorijPreska.