Preško župnijo je v soboto, 2. julija 2016, obiskala Fatimska Marija – romarica. Na njen sprejem smo se pripravljali s pobožnostjo prvih petkov in prvih sobot, z 31-dnevnim izzivom zadolžitve ali odpovedi in tridnevnico. Ogledali smo si tudi dokumentarni film o fatimskih dogodkih. Sobotni sprejem smo začeli z molitvijo rožnega venca na fatimski način. Potem smo odšli do Hafnerjeve kapelice Marije Pomagaj v Bonovcu, kjer smo Marijin kip sprejeli ob zvokih Marijinih pesmi v izvedbi župnijskega mešanega pevskega zbora in ob igranju Godbe na pihala Medvode. Zelo lepi in polni pričakovanja so bili trenutki, ko smo v družbi pomožnega škofa Franca Šuštarja in našega župnika Jureta Koželja pričakovali kombi ter ko so se vrata kombija odprla in smo zagledali Marijo, ki je prišla k nam. Po dobrodošlicah, izrečenih Marijinemu obisku, smo Marijin kip v procesiji in ob molitvi odnesli skozi vas v cerkev, najprej letošnje birmanke, nato zakonci. Sledila je slovesna maša, ki jo je ob somaševanju domačega župnika daroval škof Šuštar, ter posvetitev posameznikov in družin Marijinemu Brezmadežnemu Srcu. Posvetitev za celotno župnijo Preska pa je svečano izrekel naš župnik. V procesiji z lučkami so gasilci odnesli Marijin kip do kapelice pod cerkvijo na parkirišče, kjer smo se Marije lahko dotaknili in se od nje poslovili. Med procesijo je na balkonu ob cerkvi moški zbor pel litanije Matere Božje in njihovo glasovi so se prav božajoče zlivali na nas in pozdravljali Marijo. Ker je bil večer in je zazvonilo Ave Marijo, smo se s pesmijo »Je angel Gospodov oznanil Mariji« od Marije poslovili. Kombi z Marijo se je odpeljal, mi pa smo s prižganimi lučkami še kar stali in podoživljali čas Marijinega dotika in si želeli, da bi bilo takih dogodkov več.

Lepi so spomini na obisk Fatime, nekaj posebnega pa na Marijin obisk v naši župniji, ko sem  lahko v domačem okolju, v svoji cerkvi, obkrožena z ljudmi, s katerimi se vsak dan srečujem, Mariji izročila svoje prošnje, želje in zahvale za vse milosti in njeno varstvo v mojem življenju.

Obiska Fatimske Marije se je udeležilo veliko ljudi. Mislim, da je pogled na zbane pri obeh kapelicah in v cerkvi našemu župniku Juretu Koželju majhno plačilo za ves trud in vsa prizadevanja, ki jih je vložil, da bi Marijo sprejeli čim bolje pripravljeni.

Bernardka Osovnikar