Od 30. 4. do 2. 5. je bilo vsakoletno romanje preške župnije. Letos smo romali po poteh štirih velikih osebnosti v zgodovini Cerkve: koncilskih papežev sv. Janeza XXIII. in bl. Pavla VI., sv. Karla Boromejskega in sv. Ambroža. Vsem je skupno, da so v svojem času močno vplivali na prenovo Cerkve.

Najprej smo se ustavili v kraju Concesio, kjer je bil rojen papež Pavel VI. Nato v Sotto il Monte, rojstnem kraju Janeza XXIIII. Ogledali smo si njuni rojstni hiši in zbirke predmetov in slik, ki so tam na ogled. Ustavili smo se še v kraju Arona, kjer je bil v 16. stoletju rojen Karel Boromejski. Z ladjico smo se odpeljali  še na Boromejske otoke, si ogledali palačo iz 17. stoletja in občudovali dragocenosti in umetnine družine Boromei. Čudovito urejeni parki in vrtovi so žareli v barvah azalej, rododendronov in zorečih citrusov. Zadnji dan je bil namenjen Milanu. Začeli smo ga v najstarejši milanski cerkvi – baziliki sv. Ambroža iz 4. stoletja. Milanska katedrala se je vsa bela in s številnimi stolpiči bleščala v soncu. Prevzela nas je s svojo lepoto in mogočnostjo, tako od zunaj kot tudi njena notranjost. Sprehodili smo se še mimo znamenite opere La Scala in mimo trdnjave – gradu Sforcesco na parkirišče, kjer nas je že čakal avtobus.

Vsak dan smo imeli romarsko mašo. Za bogate duhovne vsebine in molitve je vse dni romanja skrbel naš župnik g. Jure, strokovno vodenje je bilo v rokah Tadeja Jakopič, ki ga je s svojim bogatim znanjem tudi zelo duhovno podkrepil. En VELIK HVALA obema in Bog povrni.

Bernardka Osovnikar