V ponedeljek, 23. junija 2014 je bila pri »Hafnerjevi kapelici« oziroma pri »Plečnikovi kapelici« kot se tudi imenuje po arhitektu Jožetu Plečniku, ki jo je načrtoval, maša za domovino. Darovala sta jo župnika soseda: preški župnik g. Jure Koželj in pirniški župnik msgr. dr. Blaž Jezeršek. Kljub napovedanemu deževnemu vremenu, se je izšlo vse po suhem. Čutimo, da je naša mlada država potrebna molitve, da je potrebna blagoslova, da je potrebna podpore, da se izvije iz vseh težav, ki jo pestijo v sedanjem času. Zato je bila tudi sv. maša pri kapelici na polju pod Čerenom posebej namenjena prošnji Bogu za vse potrebe naše domovine in tudi zahvali za vse dobro, česar smo bili doslej deležni: naj bo to osamosvojitev Slovenije, mir v deželi in zahvala za vse tiste, ki so se in se pošteno trudijo za reševanje tekočih problemov.

Sv. maša za domovino je bila letos, v letu 2014 pri kapelici tik pred praznikom farnega zavetnika Župnije Preska sv. Janeza Krstnika in pred državnim praznikom, dan državnosti. Pred tem letom so bile sv maše za domovino redno od leta 1991 do 2001 zdaj pa spet v letu 2014.

Posebej slovesna je bila prva sv. maša za domovino 23. junija 1991, ki jo je vodil nadškof dr. Alozij Šuštar v krogu duhovnikov. To so bili: preški župnik Zdravko Bahor zdaj že pokojni, Janez Ham, Ciril Plešec, Pavle Jakop, Stane Kerin, Alojz Zaplotnik, Slavko Kimovec in …. Ob tej priložnosti so montirali nov zvon in blagoslovili kapelico, ki je posvečena Mariji Pomočnici. Procesija z nadškofom je prišla iz smeri župnijske cerkve. Sprejem procesiji in glasbeno spremljavo ter petje pri sv. maši sta pripravila pihalna godba in župnijski mešani pevski zbor. Po sv. maši je bilo pripravljeno še vse, da se udeleženci poveselijo. Nekaj sto metrov dalje od kapelice je bil v ta namen postavljen šotor in vse potrebno.

Pripravil: Jože Šušteršič