Ob septembrskem Marijinem prazniku smo v organizaciji župnijske Karitas Preska in pod duhovnim vodenjem našega župnika Jureta Koželja romali na Slovenski Kras. Osrednji cilj je bil obisk Žalostne Matere Božje na Mirenskem gradu. Romanje nas je s sveto mašo, ki jo je daroval naš župnik Jure, ter molitvami in petjem po vsej poti in v vseh svetiščih duhovno okrepilo.

V večini svetišč, ki smo jih obiskali (cerkev sv. Martina – Hrenovice, cerkev sv. Mihaela –Lokev, cerkev sv. Nikolaja – Avber, cerkev sv. Tilna – Sveto, cerkev Žalostne Matere Božje – Miren, cerkev Srca Jezusovega – Vrtojba in cerkev sv. Danijela – Dornberk) smo občudovali poslikave in kipe, ki jih je izdelal Tone Kralj (1900–1975), slikar, grafik in kipar. Deloval je na Primorskem, zlasti med obema vojnama kot tudi v času II. sv. vojne in po njej. Kot izrazit protifašist in domoljub je v sicer biblijskih prizorih upodabljal zle like kot fašiste, naciste, pri pozitivnih likih pa izpostavljal slovenstvo tudi z uporabo barv slovenske zastave – rdeča, modra, bela. Na Primorsko se je s presledki vračal v razponu več kot 40 let in poslikal več kot 40 cerkva.

Duhovno obogateni in hvaležni našemu župniku Juretu za duhovno spremstvo, našemu vodji župnijske Karitas gospodu Miroslavu Mozetiču za organizacijsko in strokovno vodenje romanja, zlasti pri razlagi umetnin Toneta Kralja, kot tudi prostovoljkam Karitasa za prijazno logistiko in prigrizek smo se v večernih urah vrnili v Presko.

Irena Bečan