Letošnja škofijska molitvena srečanja za nove poklice so potekala v soboto, 11. septembra 2021, po škofijskih romarskih središčih po Sloveniji.

Tudi preške romarje je letos Marija Pomagaj poklicala k sebi na Brezje. Pod duhovnim vodstvom našega župnika Jureta Koželja in bogoslovca Matjaža Vente smo z romanjem odgovorili na njen klic. Pot smo ob 2. uri zjutraj začeli pri kapelici Matere Božje nasproti pokopališča v Preski z blagoslovom in prošnjo za Božje varstvo. 30 km dolgo pot smo podkrepili z molitvijo za nove duhovne poklice, pogovorom, tišino in smehom. Nekaj časa smo hodili skupaj, nato pa se je skupina razporedila po poti.

Na Brezje smo prispeli okoli 9. ure, kjer je že potekala molitvena ura za nove duhovne poklice. Škofijsko molitveno srečanje pod geslom Pripadaj, išči in se odloči se je nadaljevalo s sveto mašo, ki jo je na trgu pred baziliko daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Pri sveti maši smo Boga prosili za mlade, da bi slišali in sprejeli Gospodov klic in nanj odgovorili z Marijinimi besedami: »Zgodi se mi po Tvoji besedi.« V pridigi smo med drugim slišali tudi, da Bog ne kliče svetnikov, ampak grešnike, da jih vodi do svetišča. Da nas kliče takšne, kakršni smo.

»Žetev je obilna, delavcev pa malo. Prosíte torej Gospoda žetve, naj pošlje delavce na svojo žetev.« (Lk 10,2)