Od vseh laži, ki so jih ljudje ustvarili in v katere dejansko verjamejo, je ena največjih naslednja: varnost v imetju in premoženju. Ta varnost je pod različnimi imeni: kariera, denar, prijatelji, življenjska zavarovanja, zdrava eko prehrana … To so stvari, ki naj bi nam domnevo »pomagale« do uspeha, ljubezni, sreče in izpolnitve.

So ljudje, ki verjamejo v to laž in živijo s tem. Lahko celo porečejo: »Moja služba je moje življenje. Moji prijatelji so moja prava družina. Moji psi so moji otroci. Moj denar je moja garancija. Moji prihranki so moje zavarovanje. Zdrava in pravilna prehrana me ohranja zdravega in vitalnega.«

Res je, vsi si želimo uspeha, ljubezni, sreče in izpolnitve. Toda da bi to dosegli, nam Jezus kaže drugo pot. Pot vere, ki pelje preko Kalvarije v velikonočno jutro. Potrebno je priznati svojo človeško nemoč in uboštvo, umreti svojemu napuhu in sebičnosti ter stopiti iz samega sebe in iti nasproti svojemu bližnjemu.

To pa je velikokrat boleče in od človeka zahteva določen napor. Toda Jezus nas vabi, da si prizadevamo vstopiti skozi ozka vrata. Na nas je, da za to nekaj naredimo.

Ob tem se hitro pojavi vprašanje, kako naj to storimo, če nismo dovolj močni. Odgovor je preprost. Z Jezusom, zazrimo se v njegovo usmiljeno Srce in on bo spremenil naše srce. On ga bo napolnil z usmiljenjem, odpuščanjem, ljubeznijo. To je resnična sreča in izpolnitev.

Ozka vrat so oseba, so naš bližnji, v katerem je Jezus Kristus. So majhna in uboga vrata, ki se odpirajo v veliko kraljestvo. On sam nam pravi: »Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni.«

Potrudimo se, da živimo svoje življenje po Jezusu, z Jezusom in v Jezusu. In bomo vstopili ter se  znašli … na njegovi strani.

Miha Lešnjak, mož in oče