16. počitniški oratorij v Preski se je začel z večerno sveto mašo v nedeljo, 5. julija. Udeležilo se ga je 155 otrok, kar je največ do sedaj. Zanje je v petih oratorijskih dneh skrbelo 39 animatorjev. Vsak dan smo začeli z molitvijo, dvigom zastave, oratorijsko himno in dramsko zgodbo, s katero smo spoznavali sv. Dominika Savia, zavetnika ministrantov, šolarjev in mladih pevcev, ki je kljub kratkemu življenju (umrl je še preden je dopolnil 15 let) postal svetnik. Sledil je kratek župnikov nagovor s številnimi praktičnimi prikazi, ki nas je uvedel v kateheze. Po malici je bil čas za delavnice (lesno, slaščičarsko, ustvarjalno, impro, Harry Potter, pustolovščino, obisk Mizarstva Mrak), po kosilu, ki so nam ga letos pripravljali v kuhinji v našem pastoralnem domu (Jože Močnik s.p.) in smo ga lahko pojedli kar na oratorijskem dvorišču, pa so prišle na vrsto še popoldanske igre. V ponedeljek smo se podali na orientacijo, torkove vodne igre so nam pomagale lažje prenesti visoke temperature, v četrtek smo imeli igro Pojdimo k Dominiku (v kateri so se med seboj pomerili “služabniki” in “nagajivci”), v petek pa prirejeno različico “Človek, ne jezi se”. Najmlajši in najstarejši udeleženci so imeli poseben program, tako da je bilo dogajanje za vse kar se da zanimivo. Trenutni in bodoči prvošolci so imeli npr. svoj paintball, našemili so se v minione, pripravili so si sadne kupe, z odtisi rok so pobarvali dve veliki Marijini sliki … Udeleženci Velikega Oratorija (bodoči birmanci) pa so imeli piknik, eno noč so prespali v Preski, izvedli ulični misijon, obiskali župana in starejše v DSO Medvode … V sredo smo se vsi skupaj z vlakom odpeljali v Kamnik, kjer smo se ustavili na Malem gradu, se sprehodili skozi mesto in se kopali v bazenu. V četrtek zvečer pa smo se lahko naplesali na disko večeru v dvorani pastoralnega doma. Oratorij smo zaključili s sveto mašo v petek, 10. julija, popoldan.

Velika zahvala gre vsem, ki so omogočili izvedbo oratorija: Župnijski Karitas Preska, PGD Preska-Medvode za šotore, mize, klopi ter izpeljavo vodnih iger, vodstvu OŠ Preska za uporabo šolskih prostorov in zunanjih površin in vsem sponzorjem ter dobrotnikom.

Oratorij Preska 2015 so podprli: Cementni izdelki Jarc, Brinox, Zidarstvo Mrak, Tip, Tomaž Puc s.p., Pohištveni servis Osredkar, Mizarstvo Mrak, Pohištvo Iskra, Erfa, Foto Bobnar, Pekarna Grosuplje, Sladoled Medvode, Bajfruit, Studio Anima, Madizajn, Papirnica Goričane, Steklarstvo Marjan Omanovič, Zavarovalnica Triglav.

Bogu hvala za zanimiv, vesel, doživetij poln in duhovno bogat teden!

Več o našem oratoriju na https://www.facebook.com/OratorijPreska.