FGF_4978

V sredo, 30. 9. 2009 je bil v Rahelinem vrtcu-hiši otrok montessori v Preski na obisku dr. Igor Lukšič, minister za šolstvo in šport.
Rahelin vrtec je zasebni župnijski vrtec, ki dela po načelih pedagogike montessori. Prav zato je bil obisk ministra v vrtcu še toliko bolj pomemben.
Na obisku je bil prisoten tudi župan občine Medvode, Stanislav Žagar.

Gostje so si najprej ogledali prostore vrtca in življenje v njem.

V vrtcu montessori otrok dela v okolju, ki je odsev resničnega življenja. Otrok si v skrbno pripravljenem okolju zbira med različnimi pripomočki iz področja vsakdanjega življenja, zazanvanja, jezika, matematike, znanosti, in umetnosti. Ima možnost, da v ozračju svobode in odgovornosti v polnosti razvije svoj potencial.

Med ogledom je minister pri otrocih opazil pomembne značilnosti te pedagogike, kot so samostojnost, občutek za red, zbranost otrok, umirjeno vzdušje, da si že najmlajši otroci znajo samostojno organizirati delo in ga tudi zaključiti (pospraviti), da se otroci ne prerekajo za stvari, kljub temu da je na razpolago le po en material iste dejavnosti, da si imajo otroci možnost izbirati tudi med dejavnostmi, kot je pranje perila, lupljenje krompirja – vsakdanjimi opravili, ki so pomembna za samostojno osebnost… in je nad njimi izrazil še posebno navdušenje.

Prav tako so bili gostje navdušeni nad nadstandardnimi prostorskimi pogoji in nad kompetentnostjo vzgojiteljic.

Dr. Lukšič se je z vrtcem montessori že srečal v Kaliforniji, pri nas pa je bilo to njegovo prvo srečanje in kot je povedal je nanj vrtec in način dela naredil velik vtis. (Nasploh je bil to prvi obisk ministra v vrtcu montessori.)
Poudaril je, da so tovrstni vrtci dobra pridobitev in dopolnitev vseh pedagoških metod, ki se na slovenskem uveljavljajo. In ker so v vrtcih na splošno težave s prostorom, je vsak vložek v vrtčevski prostor dobrodošel in se zahvaljuje vsem, ki so pripravljeni sprejeti to breme nase, v tem primeru župniji Preska in prizadevnemu župniku Francu Klopčiču. Spodbudil je, da bi bilo še več takih iniciativ, ki so za občino, za starše in Slovenijo zelo pomembne in dobrodošle.
Izpostavil je, da je slovensko javnost potrebno korektno obvestiti o tem, da ko gre za t.i. privatne vrtce in OŠ je delež v materialu in infrastrukturi zelo velik in dobrodošel prispevek k mreži šol in vrtcev. In da ko govorimo o 85% sofinanciranju občine ali države, gre tu le za sofinanciranje programa in ne tudi za infrastrukturo in ostale stroške.
Nenehne dileme se pojavljajo, ko se razpravlja o 85% oz. 100% sofinanciranju programa vrtcev , ki so ustanovljeni izven javnih ustanov. Povedal je, da glede tega tečejo diskusije. Njegovo stališče je, da je potrebno skrbeti najprej za javno mrežo, če pa se ugotovi, da javna mreža ni ogrožena, je potrebno čimbolj upoštevati interese staršev.
Njegovo mnenje glede katoliških ustanov je pozitivno in pravi, da jih nikakor ne gre zapostavljati. Poudaril je, da so tovrstne ustanove dobre in se nam jih ni potrebno bati..

Izjava ministra dr. Lukšiča: izjava.mp3.

Galerija: