V soboto, 16. marca, smo odšli na že tradicionalno postno romanje, tokrat na avstrijsko Koroško, kjer smo si ogledali postne prte. S postnimi prti v postnem času prekrijejo okrasje na glavnem oltarju, da je vse osredotočeno na Jezusa in njegovo trpljenje.

Zbralo se nas je za poln avtobus. Pot nas je vodila preko Gosposvetskega polja v Gurk (Krka), kjer je sv. Ema Krška v letu 1043 ustanovila samostan benediktink, z namenom utrjevanja duhovnosti in vere, ne posvetne oblasti. V 12. stoletju je bila tu zgrajena mogočna bazilika, posvečena Mariji Vnebovzeti. Tu smo si ogledali najstarejši in največji postni prt iz leta 1458 in imeli romarsko mašo v kripti bazilike, kjer je tudi grob sv. Eme. Po maši smo se odpeljali v Haimburg (Voubre), kjer smo si v cerkvi Marije Vnebovzete iz 13. stoletju ogledali drugi najstarejši postni prt iz leta 1504. Po okusnem in obilnem kosilu smo se odpeljali do Vrbskega jezera na Marija Vert in zmolili križev pot. V Ločah smo si ogledali moderni postni prt, ki ga je leta 2007 naslikal umetnik Valentin Oman. Osredotočil se je na Križanega in Križ.

Zgodovino krajev, skozi katere smo se vozili, nam je obširno opisal strokovni vodja Tadej Jakopič, za bogate duhovne vsebine pa je poskrbel naš župnik Jure Koželj. Obema lepa hvala.

B. O.